- advertentie -

DNA van Zeeland

DNA van Zeeland

Het zit in ons allemaal!
65 afleveringen worden er van de zomer van het DNA van Zeeland gemaakt. Voor Omroep Zeeland TV, maar ook items op Omroep Zeeland Radio. Je kunt al deze afleveringen, fragmenten en bonusmateriaal op deze pagina terugvinden.

delen:


TURKEYE - Diverse dorpen in Zeeland hebben een bijzondere naam. Zoals gehucht Turkeye, vlakbij Oostburg in West-Zeeuws-Vlaanderen. Maar waar komt die naam vandaan? Het onderzoeksteam van het Zeeuws DNA zocht het uit.

OOST-SOUBURG - Grote delen van Zeeland zijn door de eeuwen heen drooggelegd. Soms door de natuur, maar vaak door de mens. Het water en land hebben door de eeuwen heen gewisseld van plaats, en zelfs nu worden stukken drooggemaakt of teruggegeven aan het water.

ELLEWOUTSDIJK - Zestig meter onder NAP. Daar ligt het laagste punt van Zeeland. Het ligt in de Westerscheldetunnel. De bouw van de tunnel begon in 1997 en duurde zeven jaar. 14 maart 2003 is de tunnel geopend.

PHILIPPINE - In steden en dorpen zien we ze nog veel binnen de bebouwde kom, kinderkopjes. Ook wel kasseien genoemd. Maar in het buitengebied vind je ze op veel plaatsen ook nog terug. Waarom zien we zoveel kinderkopjes in Zeeland?

MIDDELBURG - De VOC was de economische motor van Zeeland. Samen met Amsterdam was Middelburg de belangrijkste stad in de 17e en 18e eeuw. En dat is nog steeds te zien aan de panden uit die tijd.

VLISSINGEN - Waarom kent iedereen in Zeeland de naam 'De Schelde'? We hebben het dan natuurlijk over de scheepswerf dat in 1875 werd opgericht onder de naam Koninklijke Maatschappij de Schelde.

VLISSINGEN - Het standbeeld van zeeheld Michiel de Ruyter staat al jaren op de zuidelijke punt van de Boulevard in Vlissingen. In een nieuwe aflevering van het DNA van Zeeland het antwoord op de vraag waarom het beeld juist daar staat.

ZOUTELANDE - Het hoogste natuurlijke punt in Zeeland is een duintop een kilometer zuidelijk van Zoutelande. De top ligt op 51,81 meter hoogte boven NAP en laat daarmee alle andere natuurlijke Zeeuwse hoogtepunten achter zich.

ZIERIKZEE - In Zierikzee staat op de Noordhavenpoort een zwaard. Maar waarom? Elke dag geeft Omroep Zeeland antwoord op zulke vragen in de rubriek DNA van Zeeland.

BORSSELE - De enige kerncentrale van Nederland staat in Borssele. Maar waarom staat die kerncentrale eigenlijk daar en niet op een andere plek?