- advertentie -

Kerncentrale Borssele verdeelt de meningen

Kerncentrale Borssele verdeelt de meningen

De kerncentrale Borssele kent al vanaf het allereerste begin felle voor- en tegenstanders die iedere ontwikkeling op de voet volgen. Exploitant EPZ wil de huidige centrale openhouden tot 2034, plannen van Delta om een tweede kerncentrale te bouwen in Borssele staan sinds januari 2012 in de ijskast.

De splijtstofwissel in de kerncentrale Borssele duurt langer dan gepland. Volgens de oorspronkelijke planning zou de splijtstofwissel duren van 26 april tot 22 juni, maar de einddatum is nu uitgesteld naar halverwege juli.

Aan de grote protestactie in Duitsland, Nederland en België tegen de kerncentrales in Tihange en Doel doen ook Zeeuwen mee. Vanmorgen zijn in Middelburg vijftien Zeeuwen op de bus gestapt richting Limburg. Zij vormen, samen met 30.000 anderen, vanmiddag een menselijke aaneengesloten ketting van Aachen, via Maastricht, Luik naar Tihange. 

BORSSELE - Op de plek waar nu de kerncentrale staat, ligt in 2048 een 'groene weide'. Dat staat in het ontmantelingsplan dat dinsdag is gepresenteerd. Eind 2033 sluit de kerncentrale. De ontmanteling kost in totaal 574 miljoen euro. Eerder ging eigenaar EPZ er nog vanuit dat de ontmanteling 489 miljoen euro zou gaan kosten.

MIDDELBURG - D66 in Provinciale Staten haalt keihard uit naar het kabinet, na de weigering om Zeeland te helpen met de kerncentrale. Fractievoorzitter Ton Veraart noemt het een schande dat Den Haag de provincie in de kou laat staan, want hij vindt de kerncentrale een zaak van nationaal belang.

BORSSELE - Als het aan minister Henk Kamp ligt, komt er geen tweede kerncentrale. Dat zegt de minister van Economische Zaken in een interview met het Financieele Dagblad over een nieuw windpark voor de Zeeuwse kust.

OOST-SOUBURG - De regering gaat Zeeland niet helpen met een oplossing voor de kerncentrale in Borssele. Het overleg over hulp uit Den Haag voor de aankoop van netwerkbedrijf Enduris is mislukt, meldt de PZC.

DEN HAAG - Een tweede kerncentrale in Zeeland wordt door minister Henk Kamp niet uitgesloten. Dat zegt Kamp in een interview met de NOS. Onder dit kabinet is daar geen sprake van door afspraken met de PvdA. 

ALMELO / BORSSELE - Nederland moet zich niet bezighouden met de sluiting van de kerncentrale in Borssele, maar juist nadenken over de bouw van een tweede kerncentrale in Zeeland. Dat zegt directeur Ad Louter van uraniumverrijker Urenco Nederland.

OOST-SOUBURG - Het is onverstandig om de kerncentrale in Borssele als tweede plek in te richten voor de opslag van hoogradioactief afval, vindt de voormalig directeur van de COVRA, Hans Codée. Voor de opslag zijn speciale gebouwen nodig en de kerncentrale zou voor tientallen miljoenen euro's moeten worden verbouwd.

BORSSELE - Er moet worden onderzocht of de kerncentrale Borssele na het stilzetten geschikt kan worden gemaakt voor de opslag van hoogradioactief afval. Dan hoeft de centrale niet worden ontmanteld, en dat scheelt veel geld. Hiervoor pleit Provinciaal Belang Zeeland in de gemeenteraad van Terneuzen.

OOST-SOUBURG - Geen kerncentrale maar windmolenparken op zee. Daarvoor pleit GroenLinks in de Tweede Kamer. Maandag zette minister Maxime Verhagen (energie) namens het kabinet de vergunningaanvraag voor Borssele 2 stop. Dat gebeurde precies een week nadat Delta en RWE de plannen voor een tweede centrale in de ijskast hadden gezet.

BORSSELE - Het uitstellen van de bouw van een tweede kerncentrale is een gemiste kans voor Zeeland. Dat zegt Wies Saman, secretaris van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging. "Het is buitengewoon jammer voor Zeeland. Het is het zoveelste grote project dat niet doorgaat", aldus Saman.

BORSSELE - Het Duitse energieconcern RWE stelt de plannen voor een tweede kerncentrale voorlopig uit. Maandag maakte Delta al bekend de plannen voor een tweede kerncentrale in Zeeland voorlopig in de ijskast te zetten. Volgens een woordvoerder van RWE is er, door het huidige economisch klimaat, een te groot risico dat de miljardeninvestering niet wordt terug verdiend.

MIDDELBURG - Volgens gedeputeerde Kees van Beveren is het goed dat er snel duidelijk is gekomen over het uitstellen van de bouw van een tweede kerncentrale: "Het kan beter duidelijk zijn. Zo'n besluit hoeft niet vijf maanden geheim te blijven."

KLEEF - De Duitse milieupartij Bündnis 90/Die Grünen in de stad Kleef, net over de grens bij Lobith, heeft bezwaar gemaakt tegen de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele. Aan het inspraakpunt over de nieuwe centrale schrijft de partij dat Nederland, net als Duitsland en op termijn ook België en Zwitserland, moet stoppen met kernenergie.

BORSSELE - Een tweede kerncentrale in Borssele is onnodig, onbetaalbaar en onrendabel. Dat schrijven 69 hoogleraren op het gebied van milieu, economie en duurzaamheid aan energiebedrijf Delta. De open brief is woensdag gepubliceerd in NRC Handelsblad.

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta heeft de aanvraag voor een vergunning voor het bouwen van een tweede kerncentrale in Borssele uitgesteld. De reden voor het uitstel is onzekerheid over de financiering van de tweede kerncentrale.

 

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is vooralsnog als enige gemeente in Zeeland tegen de investering die Delta wil doen om de vergunning voor de bouw van een tweede kerncentrale binnen te halen. Volgens de gemeente zijn er nog teveel onduidelijkheden rond Borssele-2 en is ook het financiële risico te groot.

BORSSELE - Een tweede kerncentrale in Nederland levert geen goedkope elektriciteit en creëert relatief weinig werkgelegenheid in eigen land. Ook is de veiligheid van zo'n nieuwe kerncentrale moeilijk te garanderen.

BORSSELE - De bouw van de tweede kerncentrale is nog lang niet zeker. Gedeputeerde Kees van Beveren geeft initiatiefnemer energiemaatschappij Delta nog vijftien maanden de tijd om financiers te vinden voor de bouw van Borssele 2.

Aan de grote protestactie in Duitsland, Nederland en België tegen de kerncentrales in Tihange en Doel doen ook Zeeuwen mee. Vanmorgen zijn in Middelburg vijftien Zeeuwen op de bus gestapt richting Limburg. Zij vormen, samen met 30.000 anderen, vanmiddag een menselijke aaneengesloten ketting van Aachen, via Maastricht, Luik naar Tihange. 

MIDDELBURG - Ongeveer vijftien betogers hebben donderdagmiddag voor het gebouw van energiebedrijf Delta actie gevoerd voor de afstoting van de kerncentrale in Borssele. Voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering in Middelburg stonden actieleden van WISE, Laka en Stop Borssele op de stoep met spandoeken.

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele bestaat deze week precies veertig jaar. Al die veertig jaar levert de centrale nucleaire energie aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Maar in al die jaren is er ook gedemonstreerd tegen kernenergie.

VLISSINGEN-OOST - Volgens de PVV heeft Greenpeace met mensenlevens gespeeld door het graven van een gat onder het spoor in Vlissingen-Oost. Tweede Kamerlid Richard de Mos heeft fel uitgehaald naar de milieuorganisatie omdat volgens hem het kerntransport in gevaar zou zijn geraakt.

DEN HAAG - De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil een referendum houden over een nieuwe kerncentrale. Onder meer het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil een nieuwe centrale bouwen bij Borssele.

MIDDELBURG - Ongeveer 350 demonstranten liepen woensdagmiddag mee in het stille protest in Middelburg tegen kernenergie. Aanleiding zijn de problemen in Japan na de aardbeving met de kerncentrale van Fukushima.

ROTTERDAM - Lokale en landelijjke actiegroepen slaan de handen ineen om de bouw van een tweede kerncentrale in Borsele tegen te houden. Woensdagavond hebben leden van verschillende actiegroepen zoals Greenpeace en WISE in Rotterdam besproken hoe ze die strijd gezamelijk aan kunnen pakken.