- advertentie -

Zeeland Kiest

Zeeland Kiest

Het nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart 2017. 
Like Zeeland Kiest op Facebook om op de hoogte te blijven.

Bij een stembureau in Goes lijkt op 15 maart een foutje te zijn gemaakt met de stemmen op het Forum voor Democratie (FvD). Dat meldt de NOS. Ten onrechte zouden de stemmen op FvD-lijsttrekker Thierry Baudet naar Jacques Monasch van Nieuwe Wegen zijn gegaan. 

OOST-SOUBURG - Een nieuwe regering betekent nieuwe kansen voor Zeeland. Het huidige kabinet van VVD en PvdA wees de verzoeken van Zeeland om hulp vaak van de hand. Maar straks gaan nieuwe partijen het land regeren. En dus mag de provincie weer hopen op steun van de Rijksoverheid. Een eerste voorzichtige analyse van wat de verkiezingsuitslag voor Zeeland kan betekenen.

OOST-SOUBURG - De VVD is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen in Zeeland. Het CDA is de tweede partij met net iets meer aanhang dan de PVV. De PvdA heeft harde klappen gekregen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen. Met uitzondering van Tholen en Reimerswaal is de VVD overal de grootste partij geworden.

EVERSDIJK - Een primeur voor Eversdijk. Daar kon woensdag voor het eerst in de historie gestemd worden. 

KATTENDIJKE - De rest van Nederland kan stoppen met tellen. De uitslag in Kattendijke is bekend. De paar honderd kiezers in het dorp vormden bij de verkiezingen in 2012 een bijna identiek beeld van het stemgedrag in Nederland, dus de zetelverdeling in de nieuwe Tweede Kamer kan worden berekend.

OOST-SOUBURG - Om 21.00 uur exact zijn in heel Zeeland de stembureaus gesloten. Het tellen is begonnen. Gezien de hoge opkomst en de verplichting handmatig te tellen is de verwachting dat pas rond middernacht de meeste uitslagen bekend worden.

OOST-SOUBURG - Aan het eind van de middag heeft meer dan 50 procent van de Zeeuwse kiesgerechtigden al gestemd. Het opkomstpercentage ligt daarmee een paar procent hoger dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. De gemeente Veere doorbrak als eerste rond 16.00 uur de 50-procentgrens.

OOST-SOUBURG - Het opkomstpercentage in Zeeland tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was rond het middaguur ongeveer gelijk aan de opkomst tijdens de verkiezingen van 2012. Zeelandbreed lag het opkomstpercentage aan het eind van de ochtend net boven de 20 procent.

OOST-SOUBURG - Blijf op de hoogte van de verkiezingen in Zeeland via het liveblog op deze pagina.

OOST-SOUBURG - Zeeland kiest vandaag voor een nieuwe Tweede Kamer. Om 7.30 uur gingen de 242 vaste stembureaus open. Daarnaast zijn er nog vier mobiele stembureaus die steeds op een andere plek staan. Tot 21.00 uur kan gestemd worden.