- advertentie -

Omroep Zeeland rond de feestdagen

Omroep Zeeland rond de feestdagen

Omroep Zeeland sloot 2014 feestelijk af met vanaf 22 december iedere dag een Zeeuwse documentaire, voorstelling of concertregistratie op televisie, kerststerren op de radio en een jaaroverzicht waarin we terugblikten op 2014. Het overzicht  vind je op deze pagina. 
 

Kerststerren op de radio
Wie is volgens jou een kerstster? Omroep Zeeland zette met kerst bijzondere mensen in het zonnetje. Luister naar de bijzondere verhalen op www.omroepzeeland.nl/kerststerren

Jaaroverzicht 

Zowel in de radio-uitzending als op televisie blikten we op 31 december terug op 2014. Zeeland Nu-presentatoren Alexander Dekkers, Ariane Lafort, Coen Theuwis en Mirjam van Wouwe gingen op bezoek bij mensen die door het noodlot of uit eigen beweging betrokken waren bij een belangrijk nieuwsfeit uit 2014. Bekijk de complete nieuwsverhalen en de top 10 van meest gelezen berichten op omroepzeeland.nl in 2014.


Bijzondere voorstellingen en concertregistraties
Niet naar de uitverkochte voorstelling Odiezee geweest? Of was je bij Racoon & Friends en wil je het concert nog een keertje beleven? Omroep Zeeland zond maar liefst drie bijzondere Zeeuwse producties uit:

Kerst aan de Kust: 25 december

Xander de Buisonjé, Nielson, Anita Meyer, Do, Lange Frans én de 3Js brengen Kerst naar de Kust! Op 12 december traden ze met hun bekendste hits en leukste kerstnummers op in Goes tijdens het uitverkochte concert Kerst aan de Kust. 

Rockopera Odiezee: 26 december

De jonge Ilias staat op het punt om te trouwen. Op de avond voor zijn huwelijk nemen zijn twee beste vrienden hem mee voor een vrijgezellenfeest. Morele vraagstukken, hallucinaties, drugssmokkel... Het drietal rolt van het ene avontuur in het andere.


De rockopera 'Odiezee', een moderne bewerking van de klassieke Odyssee van Homerus, werd in augustus 2014 zeventien keer opgevoerd in Fort Rammekens (Ritthem). De voorstelling van theater De Wegwijzer in Nieuw- en Sint Joosland werd een succes: half augustus was er geen kaartje meer te krijgen voor de voorstellingen. Heb je Odiezee gemist of wil je de voorstelling graag op dvd bekijken? Ga naar www.odiezee.com en bestel de dvd! En alvast als voorproefje: 


Met Racoon & Friends for Jayden het nieuwe jaar in
Racoon en hun vrienden zetten in mei 2014 de Grote Markt in Goes op z'n kop. Omroep Zeeland zond het benefietconcert van Racoon op nieuwjaarsnacht uit. 


Zeeuwse documentaires
Tijdens de Zeeuwse documentaireweek (22 december 2014 - 2 januari 2015) zondOmroep Zeeland dagelijks een documentaire over een Zeeuws onderwerp uit. Zo kwamen onder andere de vermeende bommenlegger van Ritthem, zanger Jett Rebel, SGP-gemeenteraadslid Lilian Janse en sporter Kees-Jan van der Klooster voorbij. We blikten terug naar die ene dag in september waarop 150 auto's beschadigd raakten in een gigantische kettingbotsing (Eén seconde) en keken mee met kunsternaar William Verstraeten die het afgelopen jaar de veiling van zijn Vlissingse huis probeerde te voorkomen door het oranje te verven (William's Igiramarigi). Bekijk de trailers op deze pagina!

De eerste vrouw: maandag 22 december
Als het Vlissingse partijbestuur van de SGP geen lijsttrekker kan vinden, besluit huisvrouw Lilian Janse zich, als eerste vrouw binnen de partij ooit, kandidaat te stellen. Dat wordt haar vooral binnen de partij niet door iedereen in dank afgenomen... De film is gemaakt door Fifi Visser in opdracht van Omroep Zeeland. Bekijk onderstaand interview met Lilian Janse over de film. 


William's Igiramarigi: dinsdag 23 december
Het was hem bijna gelukt, maar toen brak de crisis uit. Nu moet hij toekijken hoe zijn huis geveild wordt. William Verstraeten wordt in deze documentaire van Margot Schotel gevolgd in zijn pogingen om zijn bijzondere kunstontwerp in New York geplaatst te krijgen op de plek waar eens de Twin Towers hebben gestaan. Hij ontwierp een Igirama, een eigentijdse panorama voor het 9/11 Memorial Museum op Ground Zero. 

 

Dans met mij: een vierkante kilometer in Dreischor: woensdag 24 december
Een vierkante kilometer, ergens in het landschap, lukraak op de kaart omlijnd. We zetten vlaggetjes in de grond en binnen de kilometer gaan we op zoek. We gaan kijken wat er te zien is, wat er groeit, wat er leeft. We onderzoeken de natuur en vinden sporen van historie, lijnen die we terug volgen en die ons brengen naar andere vegetaties, populaties, gebeurtenissen, dwarsverbanden. We ontmoeten de mensen in de vierkante kilometer en treffen hen aan midden in hun werk, hun onderneming, hun leven. Zo bekijken we de vierkante kilometer op de vierkante centimeter. De vierkante kilometer als een proefvlak. Een film van Stijn van der Loo. 


Eén seconde: d
onderdag 25 december
Wat een gewone dag in september leek te worden, veranderde in een nachtmerrie voor heel veel Zeeuwen. 150 auto’s kwamen die ochtend op de A58 in een kettingbotsing terecht. Deze korte documentaire onderzoekt aan de hand van getuigenverklaringen wat de impact was van die fatale seconde. Een film van Fifi Visser in opdracht van Omroep Zeeland. Bekijk de extra nieuwsuitzending van 16 september 2014: 


Jett Rebel: Ready for Take Off: zaterdag 27 december 2014
De jonge muzikant Jett Rebel (23) heeft het afgelopen jaar twee 3FM Awards en een Edison in de wacht gesleept. Samen met de inspirerende gitaarbouwer Sjak Zwier uit Vlissingen, die al voor leden van BLØF, Toto en Queen gitaren maakte, ontdekt hij wat echt belangrijk is in het leven; datgene doen wat je gelukkig maakt. Regisseur Harm Rieske belicht in deze film de onzekere periode van Jett Rebel, van dromen tot aan zijn doorbraak.


Hollandse meesters van de 21e eeuw: zaterdag 27 december
Marinus Boezem wordt gezien als een van de grondleggers van de conceptuele kunst in Nederland. Hij staat bekend om zijn vernieuwende kunstopvattingen. Het gaat hem niet zozeer om een herkenbaar handschrift; het concept vindt Marinus Boezem veel belangrijker. Omroep Zeeland zendt op zaterdag 27 december een portret, gemaakt door regisseur Tom Fassaert, van de kunstenaar uit. Bekijk hieronder een van de kunstwerken van Marinus Boezem: Het beademen van de beeldbuis (1971). 


De vergeten held: Sjef van Dongen: zondag 28 december
Het levensverhaal van Sjef van Dongen zou niet misstaan in een spannend jongensboek. 
Begin jaren twintig kreeg vader Van Dongen een baan bij de Nespico (de Nederlandse Spitsbergen Compagnie) een bedrijf dat zich bezig hield met de exploitatie van steenkoolmijnen op Spitsbergen. De zaken gaan aanvankelijk goed en vader van Dongen weet in 1923 een baan voor zijn zoon te regelen – die op school niet goed mee kan komen – op het verre, verlaten en koude Spitsbergen. Niet wetende dat zijn zoon een paar jaar later een rol zal vervullen in de grootste poolreddingsoperatie ooit.

Na zijn 'tropenjaren' op Spitsbergen, kwam Sjef als held terug in Nederland. Deze heldenrol bleef hij in de Tweede Wereldoorlog ook nog vervullen. Hij zat in het verzet in Zeeland en werd na de oorlog burgemeester van Aardenburg. Later kwam hij in de Zeeuwse Provinciale Staten en kwam hij zelfs voor de K.V.P. in de Tweede Kamer. Omroep Zeeland zendt de documentaire, gemaakt door Frans Mouws, uit op zondag 28 december. 


De mooie dingen haal je uit je hoofd: maandag 29 december
Sinds 2001 zit Kees-Jan van der Klooster in een rolstoel. Tijdens het snowboarden liep hij een dwarslaesie op en raakte vanaf zijn middel verlamd. Binnen een jaar  ging hij weer de sneeuw in. Met een niet kapot te krijgen wilskracht knokte hij zich een weg naar de wereldtop in het zitskiën. 2014 was het jaar dat op sportief gebied zijn hoogtepunt moest worden. Remie Openeer maakte een documentaire over de sporter. Verwacht van Van der Klooster geen dramatisch verhaal over hoe zwaar het leven in een rolstoel is maar een eerlijk, open en optimistisch kijkje in zijn leven. Maandag 29 december te zien op televisie bij Omroep Zeeland. 


De bommenlegger van Ritthem: dinsdag 30 december
Op 23 september 2011 ontploft er laat in de avond een caisson op een strand nabij Ritthem in de provincie Zeeland. De klap, die een kracht heeft van 1,6 op de schaal van Richter, is tot in de wijde omtrek te horen en te voelen. De autoriteiten denken aan terrorisme. 

Een twintigjarige, thuiswonende jongen met een voorliefde voor  legerattributen wordt al snel door zijn omgeving als mogelijke dader aangewezen en samen met zijn ouders gearresteerd. De ouders worden na een week weer vrijgelaten, de jongen zal zeven weken vastzitten. Uiteindelijk worden de echte daders opgespoord en wordt de familie officieel van elke blaam gezuiverd. Maar voor de familie is het kwaad al geschied: de gevolgen van de justitiële dwaling blijken voor hen levenslang. 


Filmproject Eilanden: donderdag 1 januari
Met het filmproject Eilanden legt het Zeeuws Museum de hedendaagse cultuur van Zeeland vast voor later:Brieven uit Veere: vrijdag 2 januari
Een eerbetoon aan het Veere van de vissers, de klederdrachten, de Walcherse luchten en de kunstenaars die in Veere hebben gewerkt en geleefd. Hij is gemaakt door documentairemaker Joop Span uit Kattendijke en gebaseerd op de brieven die Frits Grönloh alias Nescio schreef tijdens zijn verblijf in Veere in 1908. 

 

delen:


Reacties

Filmproject eilanden, Retour

Zojuist Filmproject eilanden gezien. 3 Erg leuke film projecten. Mooie beelden van Zeeland! Was erg ontroerd door de film Retour.

Complimenten Omroep Zeeland

Complimenten Omroep Zeeland voor hetgeen geboden is in de documentaireweek.Zonder andere producties te kort willen doen sprak "Dans met mij" en het filmproject "Eilanden"erg aan. De korte film over het ouder echtpaar dat telkens terugkeert naar de kust waar ze hun dochtertje verloren was, zonder veel woorden, aangrijpend en zeer kunstig in elkaar gezet.De documentaire over de teloorgang van Zeeuws Vlaanderen sprak aan. Wat me in het geheel opviel datde speciaal voor Zeeland geproduceerde films over het algemeen qua tempo rustiger zijn dan datgenewe dagelijks op de nationale televisie voorgeschoteld krijgen (snel, snel....)Volgend jaar weer?

Sjef van Dongen docu

Ik heb de docu over de vergeten poolreiziger Sjef van Dongen gemist. Hoe kan ik die zien of is deze docu ook op DVD verkrijgbaar? Mvg, Jan Koeman Kloetinge

documentaires

Erg genoten van diverse documentaires die u uitzond. 'Dans met mij', was erg herkenbaar, omdat ik Dreischor redelijk ken. Lilian Janse werd mooi geportretteerd; en Kees Jan van de Klooster sprak mij zeer aan. Wat een doorzetter, daar kan elke mens met een handicap een voorbeeld aan nemen. Kortom mijn complimenten voor deze mooie en interessante documentaires!.