- advertentie -

Er mot helemaal niks

Er mot helemaal niks

De documentaire ‘Er mot helemaal niks’ van filmmaker Joop Menting werpt een ongewoon openhartige blik op het dagelijks leven binnen een hospice. De camera volgt drie bewoners van hospice Het Clarahofje in Goes. Hoewel ze zich alle drie in hun laatste levensfase bevinden, gaan ze daar heel verschillend mee om. Terwijl de een het leven koestert als nooit te voren, wil de ander het liefst zo snel mogelijk dood. Een indringende documentaire die probeert de vooroordelen rondom een hospice weg te nemen. 

 

Uitzenddata & aandacht op de radio
De documentaire wordt op zondag 9 maart 2014 en zondag 16 maart 2014 uitgezonden om 20.10 uur. In de week van 10 t/m 14 maart praten wij iedere dag tussen 10.30 en 11.00 uur op de radio verder over de documentaire. Iedere dag komt er een ander thema aan bod dat in relatie staat tot leven en sterven in een hospice.

Wilt u nu napraten over de documentaire?
De documentaire 'Er mot helemaal niks' kan als aangrijpend worden ervaren. Als u behoefte heeft om na te praten, dan kan dat. Na afloop van de uitzending kunt u voor hulp en informatie tussen 21.00 en 22.00 bellen met medewerkers van hospice Het Clarahofje via het telefoonnummer 0118-684000.

Op werkdagen kunt u bellen met de stichting Korrelatie. Korrelatie is een landelijke hulplijn voor iedereen met psychische en psychosociale problemen. Denk hierbij aan relatieproblemen, opvoedingsproblemen, problemen op het werk of op school. Professionele hulpverleners zitten klaar om u te helpen en te adviseren. Indien nodig verwijzen zij u door naar gespecialiseerde instanties en websites. Bel Korrelatie op werkdagen van 9.00 -18.00 uur op 0900 – 1450 (15 cpm). Mailen en chatten kan ook via www.korrelatie.nl.
 

Interviews op de radio over de documentaire
In de week van 10 t/m 14 maart besteden we iedere ochtend tussen 10.30 en 11.00 uur op de radio aandacht aan 'Er mot helemaal niks'. Zo kwam documentairemaker Joop Menting vertellen over zijn documentaire en de impact ervan, praatten we met werknemers van de verschillende hospices in Zeeland en spraken we nabestaanden uit de documentaire. Ook de vrijwilligers en werknemers uit hospice Het Clarahofje zelf kwamen naar onze studio. Wilt u de uitzendingen terugluisteren? Klik op de links hieronder.


Fragmenten uit een gesprek met de maker van 'Er mot helemaal niks', Joop Menting.

 

Over hospice Het Clarahofje te Goes
De documentaire ‘Er mot helemaal niks’ speelt zich af in hospice Het Clarahofje in Goes. Het Clarahofje is een woonhuis met vijf kamers voor mensen die niet lang meer te leven hebben. Gemiddeld verblijven bewoners zo’n drie maanden in het hospice. Iedereen – ongeacht leeftijd, ras, geloof of inkomen – is welkom. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met douche, toilet, bed en terras. Er is televisie, radio, telefoon en Wi-Fi.
 

Waarom een hospice?
Wanneer de benodigde zorg te complex of te zwaar voor mantelzorgers is, kunnen mensen er voor kiezen om hun laatste dagen, weken, maanden in een hospice door te brengen. Ook als het meer rust geeft wanneer (een deel van) de zorg door professionals wordt overgenomen, zijn mensen van harte welkom in het hospice.

In hospice Het Clarahofje werken 14 verpleegkundigen, er is altijd minimaal één verpleegkundige aanwezig. 24 uur per dag. Daarnaast werken er vijftig vrijwilligers die een specifieke training hebben gevolgd. Zij houden zich vooral bezig met de wensen en behoeften van bewoners en familie en bieden een troostende schouder waar nodig. Bewoners kunnen hun eigen huisarts behouden.

Kijk voor meer informatie over hospice Het Clarahofje op hun website.

delen:


Reacties

Mijn complimenten voor

Mijn complimenten voor iedereen die aan deze film heeft meegewerkt.
Filmtechnisch gezien vind ik het mooiste shot waarin de lijkwagen vertrekt, en de voeten van de begeleidster nog net onder de wagen door zichtbaar zijn. Geniale vormgeving!