- advertentie -

Geschiedenis

Geschiedenis

"Dit is Omroep Zeeland". Op 1 januari 1990, op de eerste seconde van het nieuwe jaar, klinkt voor het eerst de begintune van Omroep Zeeland. De Zeeuwse regionale radio begint, als dertiende en laatste regionale omroep van het land.

Werkgroep
De mensen die de omroep oprichten hebben een lange adem nodig. De Zeeuwse Culturele Raad begint in 1965 met een werkgroep die de komst van een regionale omroep voorbereidt. Concreet wordt het pas in 1975 als de raad een nieuwe impuls geeft aan het initiatief. Radio zal het eilandenrijk Zeeland binden, denkt de Zeeuwse Culturele Raad; bovendien kan een omroep goede diensten bewijzen bij rampen en stormvloed.
   
Struikelblok
Jaren van gesteggel over geld volgen. De initiatiefnemers maken in 1981 proefuitzendingen om de politiek te overtuigen van het belang van regioradio, en uiteindelijk is de politiek vóór. Tot Provinciale Staten in 1984 plotseling besluiten dat het allemaal niet meer hoeft. Het formele struikelblok is het extra tientje luistergeld dat geheven zal moeten worden om de omroep te bekostigen; maar officieus klinkt het dat de politiek op het laatste moment bang is geworden voor een kritische radiozender.
   
Eerste minuten
De Initiatiefgroep Omroep Zeeland gaat echter door, en in 1988 gaan Provinciale Staten uiteindelijk akkoord met de oprichting van een regionale omroep. Dan gaat het snel: de stichting Omroep Zeeland wordt opgericht met een bestuur waarin tal van maatschappelijke organisaties in Zeeland zijn vertegenwoordigd, het oude gemeentehuis van Oost- en West-Souburg aan de Kanaalstraat in Oost-Souburg wordt omgebouwd tot studiogebouw en personeel wordt aangesteld, zodat op 1 januari 1990 de uitzendingen kunnen beginnen.
Luister mee naar de eerste minuten van Omroep Zeeland:
   
Tv-zender
Eerst zijn er twee uren per werkdag uitzendingen en stukje bij beetje worden uren toegevoegd, net zoals het personeelsbestand met het toenemen van de uitzenduren groeit. Nadat de regionale omroep in Overijssel met een tv-tak is begonnen willen ook de andere regionale omroepen een tv-zender opzetten. Ook Omroep Zeeland. In 1995 verschijnen de eerste plannen, en net als bij de radio volgt een tijd van debatten over geld. Nadat de landelijke overheid toezegt om een deel van de kosten op zich te nemen kan het plan in Zeeland verder worden ontwikkeld. De eerste tv-uitzending van Omroep Zeeland gaat de lucht in op 1 oktober 1997.
 
   
Internet
Op internet is Omroep Zeeland vanaf 1996 actief. De omroep is voorloper op het gebied van internet, als eerste regionale omroep met een eigen website. De omroep heeft zich daarna verder ontwikkeld tot een modern multimediabedrijf dat actief is op radio, televisie, (mobiel) internet en sociale mediakanalen als Twitter en Facebook.
 

Bekijk ook: over omroep zeeland | management | raad van toezicht | programmaraad

delen: