- advertentie -

Archief TV

De afgelopen jaren heeft Omroep Zeeland TV enkele programmareeksen uitgezonden die inmiddels gestopt zijn. En er waren ook bijzondere programma’s, ondersteund door webpagina’s met extra informatie. In dit archief kunt u dat allemaal nog eens terugzien.

 
Beleef de kern
Een programma met bijzondere mensen en opmerkelijke verhalen.  Centraal staan de kernen uit de gemeente Terneuzen. We duiken in de geschiedenis van de streek, maar laten ook zien hoe de mosselen in Philippine op een speciale wijze klaar gemaakt worden.
 
Boven Water
Wat is de invloed van de Watersnoodramp op een mensenleven en op de Zeeuwse samenleving? In de serie Boven Water het antwoord aan de hand van tien portretten.
 
Concert at Sea
Eén van de grootste popevenementen in Zeeland is Concert at Sea. Bekijk enkele video's van afgelopen jaren terug.
 
De canon van Zeeland
De provincie Zeeland vierde in 2014 haar 200e verjaardag. Op 29 maart 1814 werd het huidige grondgebied van onze provincie voor het eerst onder één bestuur gevoegd. In het programma 'De canon van Zeeland' belichtten we wekelijks een belangrijke gebeurtenis uit de Zeeuwse geschiedenis. De serie is gebaseerd op het boek van J.B. Kuipers en Johan Francke: Geschiedenis van Zeeland, de Canon van het Zeeuwse verleden.
 
De Eenhoornruiters
Wat kun je zelf doen om het levendig te houden in je dorp? Dat laat een aantal Oostburgers zien in De Eenhoornruiters. De Eenhoorn staat voor moed en kracht en is sinds jaar en dag verbonden met Oostburg. In moeilijke tijden klampen de Oostburgers zich vast aan de Eenhoorn. Ook nu het dorp leeg dreigt te lopen.
 
De Getuigen van 1953
In de vierdelige programmaserie De getuigen van 1953 vertellen ooggetuigen hun verhaal over de watersnoodramp van 1953.
 
De Koesterchallenge
Koesterchallenge 2014 zit erop. Meer dan 200 Zeeuwen deden mee om fitter te worden, gezonder te leven of als persoonlijke uitdaging. Het grote doel, de beklimming van de Alpe d'Huez is bereikt. 
 
De Kunstkeet
Kunst en cultuur in de provincie Zeeland, in wekelijkse afleveringen.
 
De Stembus
Cabaretière Katinka Polderman heeft zo haar eigen kijk op de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Met haar stembus rijdt ze door de provincie en bezoekt ze iedere dag een andere gemeente. Op geheel eigen wijze neemt ze de gemeentelijke politiek onder de loep en ontdekt ze wat er in de dertien Zeeuwse gemeenten speelt.
 
De Stoel
In de zomer van 2011 werd twee keer in de week een stoel verstopt in Zeeland. Via de radio werden tips gegeven. Vervolgens was het een strijd om als eerste op de stoel te zitten. Degene die als eerste op de stoel zat won een vakantiecheque.
 
De Zeeuw van Vlaanderen
Grensoverschrijdend programma. Begin 2011 gaat de reeks weer verder, maar dan met een ander thema.
 
De Zeeuwse Geschiedenisquiz
Havo 4-scholieren van vier Zeeuwse middelbare scholen gaan de strijd aan en spelen in vier afleveringen de Zeeuwse Geschiedenis Quiz. Een uitgelezen kans om zelf je kennis over de historie van Zeeland te testen. Want weet jij bijvoorbeeld wie de bolus ooit naar Zeeland bracht? Pak pen en papier en quiz mee!
 
Dromen van Messi
In de televisiereeks Dromen van Messi staat de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland centraal. In dertien afleveringen volgden we de verrichtingen van jonge, talentvolle voetballertjes uit het D1-elftal van de JVOZ.
 
   
Er mot helemaal niks
Filmmaker Joop Menting werpt een ongewoon openhartige blik op het dagelijks leven binnen een hospice. De camera volgt drie bewoners van hospice Het Clarahofje in Goes. Hoewel de drie mannen zich alledrie in hun laatste levensfase bevinden, gaan ze daar heel verschillend mee om. Terwijl de een het leven koestert als nooit te voren, wil de ander het liefst zo snel mogelijk dood. Een indringende documentaire die probeert de vooroordelen rondom een hospice weg te nemen. Helaas staat de documentaire niet online. Wel staan de trailer en interviews met de mensen uit en rond de film online.
 
   
In vrijheid
70 jaar geleden werden we bevrijd. Maar hoe staat het eigenlijk met die vrijheid? Kan iedereen altijd openlijk zichzelf zijn? Hoe vrij voelen Joden zich in Zeeland? Hoe vrij zijn moslims? En hoe is dat voor mensen die hun land moesten ontvluchten om vrij te zijn? In het programma In vrijheid zie je vijf portretten van mensen voor wie vrijheid niet vanzelfsprekend is. 
 
Lees en Schrijf!
De 6-delige televisieserie Lees en Schrijf! Eten en Weten gaat over gezonde voeding. Presentatrice Dieuwertje Blok legt in de serie uit wat je zoal tegenkomt in de supermarkt, hoe je ziet wat er in een product zit en hoe je kunt weten of dat gezond is.
 
     
Mantel der Liefde
De zorg verandert... De bedoeling is dat ouderen langer thuis blijven wonen en mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk zijn. Om de kosten in de hand te houden zal steeds meer gevraagd worden van mantelzorgers. In Mantel der Liefde hun verhaal...
 
   
Met je kop in de wind
Het jaar 2010 is de Zeeuwse geschiedenisboeken ingegaan als 'Zeeuws jaar van de fiets'. Het televisieprogramma Met je kop in de wind biedt in twaalf etappes een blip op de rijke Zeeuwse wielerhistorie.
 
   
Muis en leeuw
Vanaf 1993 tot 2002 werden Muis & Leeuw een begrip binnen en buiten Zeeland. Nog steeds kennen veel mensen de gevleugelde opmerking: "Het is leuk, het is erg leuk, het is te leuk, het is veel te leuk!"
 
Klus je rijk!
In Klus je rijk! laten vijf Zeeuwse gezinnen zien hoe je je huis energiezuinig kunt maken. Goed voor je portemonnaie en het milieu! Het gezin dat het beste uit de bus komt, wint een bedrag van 750 euro van Meer Met Minder en drie zonnepanelen van energiebedrijf Delta.
 
   
Oemoemenoe
De Zeeuwse cabaretiers Katinka Polderman en Laurens Joensen gaan in het televisieprogramma Oemoemenoe op zoek naar hun Zeeuwse wortels. In de 13-delige reeks wordt duidelijk wat Zeeland voor hen uniek maakt, waar ze trots op zijn en wat absoluut bewaard moet blijven.
 
   
Op mijn stoep
In de televisiereeks Op mijn stoep staat de ontmoeting tussen twee generaties centraal. Studenten van het ROC Zeeland gaan op bezoek bij ouderen in een verzorgingshuis en halen met hen herinneringen op. Dit leidt tot verrassende en ontroerende ontmoetingen waarbij verleden en heden elkaar afwisselen.
 

Over leven

Het zal je maar gebeuren: eetstoornissen, een tragisch ongeval, kindermishandeling. Stuk voor stuk gebeurtenissen die diep ingrijpen op een mensenleven. Waar kun je dan terecht voor hulp en ondersteuning? Daarover gaat de nieuwe televisieserie Over Leven. In de programmareeks staat het verhaal van Zeeuwen die dankzij hulpverlening hun leven weer op de rit hebben gekregen.
 
Over nieuw
In samenwerking met de PZC heeft Omroep Zeeland een reeks gemaakt over nieuwe architectuur in Zeeland, in relatie tot de bestaande Zeeuwse architectuur. Aan de hand van een tiental thema’s wordt de jongste productie -van pakweg de laatste vijf jaar- aan architectuur kritisch onder de loep genomen.
 
   
Speciale TV-uitzendingen
Kijk op deze pagina naar speciale TV-uitzendingen van Omroep Zeeland, met de belangrijkste grote documentaires die we hebben uitgezonden.
 
Steengoed, het mooiste gebouw van Zeeland
In deze 13-delige televisiereeks over architectuur gaan we op zoek naar het mooiste gebouw van Zeeland. We bezoeken Zeeuwse blikvangers en markante gebouwen, waar je normaal niet zomaar binnenkomt. Van kerken tot dorpshuizen, van woonwijken tot statige stadhuizen. 
 
Tour de Zélande
Op zondag 5 juli 2015 reed het peleton van de Tour de France Zeeland binnen. De tweede etappe ging van Utrecht naar Neeltje Jans. In het programma Tour de Zélande blikten we in de weken voor de Tour alvast vooruit naar de etappe en keken we terug naar de Zeeuwse Tourgeschiedenis.
 
Verborgen, niet vergeten
Het programma Verborgen, niet vergeten vertelt de indrukwekkende verhalen achter oorlogsmonumenten in de provincie Zeeland. De 3-delige serie is gebaseerd op het boek Route '40-'45  van de presentator en auteur Jeroen Wielaert. Reis mee langs de Zeeuwse plaatsen die nog altijd een verhaal bewaren over de Tweede Wereldoorlog.  
 
Zeeuwse Top 40 Clips
Muziek van Zeeuwse bodem. Muziekclips van alle Zeeuwse bands en artiesten krijgen een plaats. Presentatie door Elsa van Hermon.
 
Zeeuws Goud
Aandacht voor bijzondere, bekende en opvallende Zeeuwen. In Zeeuws Goud krijg je een uniek kijkje achter de schermen, zodat je het idee krijgt wat iemand moet doen om zijn of haar beroep uit te oefenen. Onder meer wielrenner Johnny Hoogerland, topkok Edwin Vinke, voetbaltrainer Jan Poortvliet en kunstenares Tinkebell (Katinka Simonse) komen voorbij.
 
Zeeuws water
Vijfentwintig jaar na de bouw van de Oosterscheldekering duiken we in Zeeuws water. Hoe staat het met de Zeeuwse onderwaternatuur? Het programma is in de laatste maanden van 2011 uitgezonden, op de drempel van het Zeeuws jaar van het water.
 
 

Zeeuwse Zaken
Talkshow waarbij het ondernemerschap centraal staat, waarin gesproken wordt over velangrijke thema's voor Zeeland als krimp, vergrijzing, crisis en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt, de zorg en het onderwijs.

 

archief tv

Delen: